18 Απριλίου - Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής κληρονομιάς


Σύμφωνα με την UNESCO, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι τα έργα των ανθρώπων και της φύσης που αξίζουν να τα διατηρήσουμε. Είναι τα μνημεία (αντικείμενα, χώροι, τοποθεσίες αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας) αλλά και οι τεχνοτροπίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από τους πολιτισμούς που έζησαν ή ζουν ακόμα. Είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα κάθε λαού. Είναι και τα μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα της ίδιας της φύσης που αξίζει να μην επιτρέψουμε να καταστραφούν.

Το 1982 στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια συμποσίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ετέθη η πρόταση της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ένα χρόνο μετά η UNESCO την υιοθέτησε και θέσπισε την 18η Απριλίου ως ημέρα «εορτασμού». Ο στόχος είναι η οργάνωση από επιστημονικούς φορείς, που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν για την διάσωση της κληρονομιάς κάθε χώρας.
Κάθε χρονιά, η 18η Απριλίου είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό θέμα.

Για το έτος 2011, προτάθηκε ως θέμα «Η Πολιτιστική Κληρονομιά του νερού». Το νερό είναι ένας από τους βασικούς πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής. Συντέλεσε αποφασιστικά στη συγκρότηση των κοινωνιών, στην οργάνωση των οικισμών και στην εξέλιξη των πολιτισμών τους, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη διαχείριση τωνυδάτινων πόρων. Εκτός από την υγιεινή και την περιποίηση του σώματος, χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στοιχείο σε θρησκευτικές τελετουργίες που με τη μεταφορική έννοια της κάθαρσης αποσκοπούσαν στην υγεία της ψυχής. Έχει εμπνεύσει τηνποίηση, τη λογοτεχνία, και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως τη ζωγραφική, το χορό και τη γλυπτική. Η πολιτιστική κληρονομιά του νερού, δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία καιστην αρχιτεκτονική που έχουν αναπτυχθεί για τη διαχείριση και αξιοποίηση του νερού, αλλά και σε άυλες αξίες που έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μας.

Στην Ελλάδα, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία είναι ελεύθερη στις 18 Απριλίου.

Ελληνικά Μνημεία που έχουν ενταχθεί, έως τώρα, στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (σε παρένθεση το έτος ένταξης):
-Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (1986)
-Αρχαιολογικός τόπος των Δελφών (1987)
-Ακρόπολη (1987)
-Άγιον Όρος (1988)
-Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988)
-Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)
-Μετέωρα (1988)
-Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (1988)
-Αρχαία Ολυμπία (1989)
-Μυστράς (1989)
-Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
-Δήλος (1990)
-Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992)
-Αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας (1996)
-Ιστορικό Κέντρο (Χώρα), Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Σπήλαιο Αποκάλυψης στη νήσο Πάτμο (1999)
-Αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
-Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007)

Ελπίζω η Ελλάδα να επιδιώξει και να καταφέρει να εντάξει και άλλα μνημεία στον κατάλογο αυτό.
Αλλά και πέραν αυτού, ελπίζω να είμαστε ικανοί να νοιώθουμε σεβασμό για την Ιστορία μας και την κληρονομιά που μας έχει δώσει. Έτσι κι αλλιώς, ολόκληρη η Ελλάδα είναι ιστορική περιοχή.
Κατά τη γνώμη μου, είμαστε άξιοι απόγονοι και κληρονόμοι, όταν είμαστε συμφιλιωμένοι και ευτυχείς με ολόκληρη την Ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: