Η 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την 60η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Μάιο του 2008, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης της παγκόσμιας προσπάθειας για την προαγωγή του αποτελεσματικού ελέγχου της ελονοσίας καθώς και ανάδειξης των κινδύνων πουαντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.
Η ελονοσία είναι η νόσος που προκαλείται από μόλυνση από τα είδη του πλασμωδίου του Λαβεράν και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η ασθένεια είναι ενδημική ή σποραδική σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Μολύνσεις με πλασμώδιο βίβαξ ή οβάλ αναπτύσσουν περίοδο εμφάνισης πυρετών κάθε δεύτερη ημέρα. Το πλασμώδιο μαλάρια (πλασμώδιο του τεταρταίου) δημιουργεί υψηλό πυρετό. Η μόλυνση του πλασμωδίου φαλαπαρό είναι η πιο σοβαρή έκφανση της ασθένειας, καθώς προκαλείται έντονος πυρετός, ίκτερος ακόμα και εγκεφαλική μόλυνση που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τον προσδιορισμό του παράσιτου που υπάρχει σε μια σταγόνα αίματος του ασθενούς, η οποία εξετάζεται με μικροσκόπιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από ελονοσία, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν. Εννιά στους δέκα θανάτους από ελονοσία σημειώνονται στην Υποσαχάρια Αφρική και η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία αφορά παιδιά και εγκύους. Κάθε χρόνο η ελονοσία σκοτώνει περισσότερα από 700.000 παιδιά κάτω των 5 ετών -δηλαδή, ένα παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα, αποτελώντας τη νούμερο 1 αιτία θανάτου.
Η αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2015. Στην Ελλάδα, η ελονοσία έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Τα 30 έως 50 κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι«εισαγόμενα» και οφείλονται στους μετανάστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου